Sosyal Medya

Coğrafyamız

Somali’de açlıktan ölüm

Kuraklığın yeniden etkileme başladığı Somali'de 6 çocuk açlıktan hayatını kaybetti. Ülkede 2010-2012 yılları arasında yaşanan kıtlık, yarısı çocuk 258 bin kişinin ölümüne yol açmıştı.



Somali’nin kuzeybatısındaki Vacid bölgesinde açlık nedeniyle 6 çocuk yaÅŸamını yitirdi. Bölgede, 2014 yılının ortalarından beri kuraklığın etkili olduÄŸu belirtiliyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) verilerine göre, Somali'de 2010-2012 yılları arasında 258 bin kiÅŸi açlık nedeniyle hayatını kaybetti.

Bunların 133 bini beÅŸ yaşın altında çocuklardan oluÅŸuyor.

ABD’nin Kıtlıkla Mücadelede Erken Uyarı Ağı’nın ortaklığında hazırlana raporda, açlığın Mayıs-AÄŸustos 2011'de ayda yaklaşık 30 bin can aldığı vurgulandı.

Sekiz milyon nüfuslu ülkenin özellikle güney ve orta kesimindeki bölgelerini etkileyen açlık krizi, nüfusun yüzde 4,6'sı ile beÅŸ yaşı altındakilerin yüzde 10'unun ölümünde neden oldu.

Raporda BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in (BM) yaÅŸanan trajediyi önlemek kıtlık ilan edilmeden önce daha fazlasını yapmış olması gerektiÄŸi de kabul edildi.

Siyasi istikrar umudu

Somali'de nüfusun neredeyse yarısını etkileyen kıtlık, kuraklıkla birlikte baÅŸ göstermiÅŸ, 1991 yılında CumhurbaÅŸkanı Siad Barre'nın görevden uzaklaÅŸtırılmasının ardından baÅŸlayan iç savaşın etkisiyle daha da artmıştı.

2011 Temmuz ayında ülkenin Southern Bakool ve Lower Shabelle bölgelerinde resmi olarak kıtlık ilan edilmiÅŸ felaket daha sonra Orta Shabelle ve Afgoye bölgelerine ve baÅŸkent MogadiÅŸu’daki mülteci kamplarına da yayılmıştı.

BM, Åžubat 2012’de ülkedeki kıtlığın sona erdiÄŸini duyurmuÅŸtu.

Ülkede halen 2.7 milyon insan hayatlarını yeniden kurabilmek için yardım bekliyor.

Somali'de 1992 yılında yaşanan kıtlıkta da yaklaşık 220 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.